آموزشی و فرهنگی

بیان دیدگاه ها و نظرات فرهنگی اجتماعی

آموزشی و فرهنگی

بیان دیدگاه ها و نظرات فرهنگی اجتماعی

جهاد اقتصادی

       راهکارهای تحقق جهاد اقتصادی                                                                                                                       

مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای همواره به موضوع پیشرفت کشور توجهی ویژه داشته و دارند . نام گذاری سالها در اوایل هر سال نشان دهنده انتظاراتی است که مقام عظمای ولایت از دستگاههای دولتی ، مسئولان کشور و مردم داشته و دارند . همچنین اصلی ترین نیاز کشور را در شروع هر سال با نامگذاری آن سال مشخص می کنند .

از سال 1373 مقام معظم رهبری متناسب با رخدادهای سال جدید ، اولویت های مهم و مورد توجه را در ابتدای سال ، با بیان رهنمودهایی برای مسئولان کشور ، گروه ها و مردم مشخص کرده اند ، تا همه گروه ها و جریان ها در یکپارچه کردن و ایجاد انسجام جهت دست یابی به اهداف مورد نظر و پیشبرد بهتر امور کشور نقش خود را به نحو احسن ایفا نمایند .

از سال 1373 تاکنون مقام معظم رهبری ، سال ها را بدین ترتیب نامگذاری نموده اند :

-        سال 1373 : وجدان کاری ، انضباط اجتماعی

-        سال 1374 : انضباط اقتصادی و مالی

-        سال 1375 : کار سازنده

-        سال 1376 : صرفه جویی

-        سال 1377 : پرهیز از اسراف و رعایت صرفه جویی

-        سال 1378 : سال امام خمینی (ره)

-        سال 1379 : سال امیرالمؤمنین حضرت علی (ع)                                                     

-        سال 1380 : رفتار علوی

-        سال 1381 : سال عزت و افتخار حسینی (ع)

-        سال 1382 : سال نهضت خدمت گذاری

-        سال 1383 : سال پاسخگویی سه قوه به ملت ایران

-        سال 1384 : همبستگی و مشارکت عمومی

-        سال 1385 : سال پیامبر اعظم (ص)

-        سال 1386 : اتحاد ملی و انسجام اسلامی

-        سال 1387 : نوآوری و شکوفایی

-        سال 1388 : اصلاح الگوی مصرف

-        سال 1389 : همت مضاعف ، کار مضاعف

-        سال 1390 : سال جهاد اقتصادی

با توجه به این نامگذاری ها توسط مقام معظم رهبری مشخص می شود که حضرت ایشان با درایت و بیانات حکیمانه خود مفاهیم پر معنا و پر محتوایی را برای هر سال مشخص کرده اند . بعلاوه انتظارات و دغدغه های خود را در شروع هر سال برای همه مسئولان کشور (قوه مقننه ، قوه مجریه و قوه قضائیه) و آحاد مردم مشخص کرده اند.

چرا سال 90 به نام جهاد اقتصادی؟ اولا جهاد مسئله ای دینی و یکی از فرایض الهی می باشد . جهاد در لغت از ریشه «جهد » به معنای جهاد ، مشقت ، زحمت ، توان و طاقت است . بنابراین جهاد واژه ای است که دارای معنای بسیار عمیق بوده و مفهوم تلاش حداکثری را با خود دارد . همچنین این واژه در دوران معاصر و انقلاب اسلامی هم از بار معنایی خاصی برخوردار است . معمار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) با استفاده از واژه جهاد و حکم جهاد در جنگ تحمیلی و جهاد برای سازندگی کشور که نمونه بارز آن جهاد سازندگی است ، عمق نگاه استراتژیک خود را نشان داده اند .

بنابراین در  بیانات رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای می توان روحیه جهادی برای تمام فعالیت ها و حرکت ها بخصوص حرکت اقتصادی در جهت رفع معضلات اقتصادی دست یافت .

با توجه به بیانات مقام معظم رهبری ، علت نامگذاری این سال به سال جهاد اقتصادی این است که دشمنان انقلاب اسلامی اصلی ترین محور مبارزه با انقلاب و ملت ایران را مبارزه و تحریم اقتصادی در نظر گرفته اند . «... آنچه که در عرصه مجموعه مسایل کشور انسان مشاهده می کند ، که در سال 90 باید ما آن را وجهه همت خودمان قرار بدهیم ، این است که از جمله اساسی ترین کارهای دشمنان ملت ما و کشور ما در   مقابله ی با کشور ما ، مسائل اقتصادی است . »

همچنین ، جهاد اقتصادی تفاوت بین نگاه اسلام با نگاه غرب به مسأله اقتصاد را می رساند . از نگاه غرب اقتصاد ، اقتصاد سرمایه داری است که در آن اصالت سود و سرمایه حرف اول را می زند و در پاره ای از جوامع غیر اسلامی مصرف هر چه بیشتر و تأمین امکانات مادی ، رفاهی و تجملی تجویز می شود . اما در اقتصاد اسلامی اصل و اساس در اقتصاد ، عدالت اقتصادی و بهره مندی عمومی مورد توجه است و تفکر اسلامی ، رشد و تعالی فکری و روحی انسان را ارزش می داند . بنابراین جامعه اسلامی ما باید با صرف امکانات کافی در جهت رشد و تعالی انسان و ارتقای سطح فرهنگی او، اسباب پیشرفت و تعالی فکری انسان را فراهم سازد .

پس در سال جهاد اقتصادی می بایست برای تحقق اهداف مورد توجه مقام معظم رهبری ، عملکرد و فعالیت های دستگاه ها و نهادهای مسئول اقتصادی کشور طوری برنامه ریزی شود که : اولا از منابع موجود استفاده بهینه به عمل آید تا تولید که موتور محرک رشد و توسعه یک کشور است افزایش یابد . ثانیا برای افزایش ارامش روانی در جامعه و گسترش عدالت اجتماعی از انباشت بی رویه ثروت به نفع اقشار خاص جلوگیری شود تا فرصت استفاده از امکانات بیت المال برای عموم فراهم آید . و افراد متناسب با تلاش و خلاقیت و نوآوری خود از سرمایه های خدادادی بهره مند شوند . یعنی در جامعه جهت برعهده گرفتن نقش ها بر شایسته سالاری و ویژگی های اکتسابی تأکید شود و افراد در صورت کسب صلاحیت ها و توانمندی ها نقش ها و مسئولیت ها را بر عهده بگیرند . ثالثا اصلاح نگاه ماده گرایانه به پول و ثروت می باشد . زیرا مقام معظم رهبری در آذر ماه 1389 در دیدار نخبگان در این باره می فرمایند : «مسأله دیگر ، نگاه غیر مادی به اقتصاد است . بسیاری از این مشکلاتی که در دنیا پیش آمده ، به خاطر نگاه مادی به «مسأله اقتصاد و مسأله پول و مسأله ثروت است . همه این چیزهایی که دوستان از انحراف های غرب و مشکلات فراوان و مسأله استثمار و استعمار و اینها ذکر کردند ، به خاطر این است که به پول و به ثروت نگاه ماده گرایانه وجود داشته . می توان این نگاه را تصحیح کرد . اسلام برای ثروت اهمیت قایل است ، اعتبار قایل است . تولید ثروت در اسلام مطلوب است ؛ منتهی با نگاه الهی و معنوی . نگاه الهی و معنوی این است که از این ثروت برای فساد ،برای ایجاد سلطه ، برای اسراف نباید استفاده کرد ؛ از این ثروت بایستی برای سود جامعه بهره برد  و بقیه مسایل فراوانی که وجود دارد . »  

امیدواریم با الهام از بیانات مقام معظم رهبری در سال جهاد اقتصادی شاهد تقویت وحدت کلمه و یکپارچگی در میان مردم و مسئولان کشور باشیم تا همه آحاد مردم و مسئولان با الهام از این نامگذاری مبارک و جهت دار مقام معظم رهبری ، همه فعالیت های انفرادی و گروهی خود را تا پایان سال متمرکز بر این نامگذاری سوق دهند .    

نظرات 2 + ارسال نظر
یوسف دوشنبه 10 مرداد 1390 ساعت 08:44 ب.ظ http://suha.blogfa.com

سلام
پسر عموی خوبم خسته نباشی
وب خوبی داری باز هم مطالب خوب بنویس
موفق باشی

جواد حمیدی جمعه 4 شهریور 1390 ساعت 07:20 ب.ظ http://javad-ha52.blogfa.com/

سلام
از دیدن نام جنابعلی که زحمت کشیده بودید نظر نوشته بودید بینهایت خوشحال شدم .
اگر اشتباه نکرده باشم جنابعالی برادر زن آقای مهرانی هستید . اگر درست در ذهنم بعد از چندین سال مانده باشد به ایشان سلام گرم مرا برسانید.
راستش امروز مرا بردید به سال های ۷۴ تا ۱۳۸۰ که باخاطرات بسیار خوب ودر سنین جوانی در سوها مشغول خدمت بودم .از شما بسیار ممنونم
اگر بازهم به وبلاگم سر زدید اولین آرشیو موضوعی بنده با عنوان حوصله بعد تصمیم گیری را مطالعه بفرمایید.
میخواهم با شما بیشتر در ارتباط باشم .
از خبر نامزدی برای مجلس جنابعالی بسیار شادمان و مسرور شدم .

ممنون . برادر بزرگوار درست حدس زدید . حتما به وبلاگ پر محتوا ی شما که نشات گرفته از ایمان قلبی و حس لطیف و درونی شماست سر زده و استفاده خواهم کرد . شما هم به برادر بزگوارتان اقای حسن حمیدی سلام برسانید . موفق باشید .

ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد